Свежо Технологии

Видове високоговорители за озвучителна система

Типовете високоговорители въз основа на тяхната спецификация могат да бъдат разделени на нискочестотни (баси), средночестотни и високочестотни. За да създадете висококачествен звук, всички тези опции трябва да бъдат балансирани. Изкривяването с акцент на определени честоти по правило не е добре дошло и се реализира само съзнателно – ако такива са индивидуалните предпочитания на собственика или изискванията на музикалния жанр.

Има и опция, при която целият честотен спектър се възпроизвежда от един драйвер – широколентов. Последният вариант предполага липса на разделяне на аудиосигнала на ленти. Тази опция за възпроизвеждане става все по-рядко срещана днес, като естествено се заменя от акустични системи с устройства, които възпроизвеждат разделен сигнал. 

Широколентови акустични високоговорители

Високоговорителите с пълен обхват възпроизвеждат целия честотен спектър, достъпен за човешкото ухо – от 20 Hz до 20 kHz. Но проблемът, който принуди инженерите да работят върху създаването на средночестотни, басови и високи високоговорители, е ефективността на широколентовия в ръбовете на възпроизводимия честотен диапазон.

 За възпроизвеждане на звук синхронното трептене на цялата равнина на конуса е много важно. За дъната (около 40 Hz) размерите му са доста големи – поне около 300 мм. Но с увеличаване на честотата на вибрациите до горните граници на спектъра, такъв голям диаметър на дифузора няма да има време да предаде тези вибрации с цялата си повърхност.

  Нетрадиционен букет от сини рози

Следващите високоговорители са резултат от факта, че широколентовият не е в състояние да възпроизведе ефективно целия диапазон от честоти, чути от ухото. Така че остава да ги разделим и да зададем функциите за възпроизвеждане на различни честотни спектри на няколко отделни драйвера.

Високоговорителят се характеризира с малка площ на дифузора. В същото време мембраната се характеризира с ниско тегло и висока твърдост – тя ще трябва да осцилира с висока честота.

Средночестотен високоговорител

Следващият тип високоговорител е средночестотният (среден високоговорител). Неговата функционална задача е ясно възпроизвеждане на честотния диапазон, съответстващ на частта от спектъра, която най-често се чува за нашето ухо.

Тук трудностите, които възникнали били в появата на вълна на огъване – деформации на дифузора, чийто характер е различната скорост на трептения на периферните и централните части. В резултат на това се отразява негативно на възпроизвеждането на гласове и други звуци в определен честотен диапазон.

Вижте още...

TikTok ще наеме хиляди на фона на съкращения във Facebook, Twitter и Amazon

Ilian

Планиране на интериора в банята

admin

Изискванията, на които трябва да отговаря всяко работно облекло

admin