Facebook маркетинг

Какво печели бизнесът ви с Фейсбук + Гугъл реклами и SEO

Здравейте, ние сме Марина и Кико от дигитална агенция webselo.com и в тази статия ще ви разкажем за ползите от фейсбук, гугъл рекламата и оптимизацията за търсачки. За целта ще разгледаме силните страни на всеки канал и как да ги комбинирате успешно, за да вземете максимума за бизнес развитието си онлайн. 

Нека започнем най-напред с безспорно най-влиятелната социална мрежа в 21-и век – Facebook. 

Facebook реклама: 8 основни ползи за бизнеса 

Социалната мрежа може да бъде отличен източник на трафик и разпознаваемост на бизнеса ви, да привлечете клиенти и реализирате продажби. 

Нещо повече, фейсбук рекламата е избор на невъобразимо много фирми, брандове и компании по целия свят и това съвсем не е случайно. 

Ако досега не сте се възползвали от facebook рекламите, изпуснали сте доста и в следващите редове ще разберете защо.

1. Хората прекарват безумно време във Facebook 

Фейсбук е твърде голяма възможност за присъствието и разпознаваемостта на бизнеса, за да я пропускате. Според официална статистика, средностатистическият потребител прекарва 28% от времето си онлайн, щракайки из социалната мрежа.  

Ако трябва да изразим този % в часове, това са около 1.72 ч. на ден! Всеки ден! Макар че…най-вероятно този процент е поне в пъти по-висок, особено сега, пишейки тази статия в условия на изолация (карантината). 

На всяка минута се случват повече от 4.1 милиона харесвания на публикации, коментари, обновявания на профили, качване на снимки и т.н. Всичко това превръща фейсбук в изключително мощна платформа за ангажиране на хората, които са склонни всеки ден да отделят часове от времето си в скролване, чат и т.н. 

Към днешна дата, активните рекламодатели във Фейсбук надхвърлят 2 милиона. 

2.Половин милиард потребители влизат през мобилно устройство във Фейсбук 

Ако не сте чули, Фейсбук наистина си е голяма работа. Оказва се, че всеки ден над 1 милиард потребители влизат в социалната мрежа. 

А половин милиард го правят през мобилна мрежа. Именно сред тези непознати хора някъде ще намерите и вашите клиенти. Ала за да стане магията, първата стъпка е просто да присъствате, да сте видими за правилната ви аудитория, там, където са те. Фейсбук ще помогне на бизнеса ви да го направите. 

Прочетете също:7 начина да изградите лоялност към бранда си в социалната мрежа

3. Органичното достигане във Фейсбук е ограничено

Може да сте забелязали, а може и да не сте…но отдавна фейсбук силно ограничава публикациите от фирмени страници. 

Тъй че само около 0.5 % от вашите последователи действително ще виждат вашите постове. Ето защо е важно да ги ангажирате с готини неща, които да ги накарат да коментират, споделят и така давате сигнал на Фейсбук, че този пост може би е значим и ще бъде награден с повече видимост.

За сериозни неща обаче, не разчитайте въобще на органично достигане, а на добре структурирана и управляема фейсбук реклама. 

4. Можете да мащабирате с Фейсбук рекламата

Ако редовно създавате готино, забавно и полезно съдържание за последователите си, те ще свикнат и ще го очакват от вас. 

Ето защо е важно да правите игри, с които да ги ангажирате, да споделяте важни новини, шеги, поздрави по случай големи празници и т.н. 

Получат ли добър отзвук, отново споменаваме, че Фейсбук ще подбутне, така да се каже, вашето съдържание, за да го видят повече хора. 

Работата с инфлуенсъри също може да бъде плодотворно в зависимост от условията. Това е важно, за да не се окаже, че познатото лице си партнира хем с вас, хем с вашия пряк конкурент. 

Колкото до facebook рекламите и тяхното представяне, можете да скалирате добри резултати с допълнителен бюджет, да намаляте, спирате или задавате на пауза веднага, при необходимост. 

5. Богат избор на таргетинг 

Извън демографски фактори като пол, възраст, локация, поведение, семейно положение, можете да таргетирате важни събития в живота на хората (например, годеж, сватба, напускане/нанасяне в ново жилище чрез life events) и да предлагате ваши необходими и релевантни продукти като мебели, например при нанасяне в ново жилище и т.н. 

Освен това, можете да ретаргетирате потребители, веднъж взаимодействали с вас, вашия сайт, като можете да ги филтрирате в различни групи. 

Например, посетили страница 1, посетили страница 2, гледали % от някакво видеo, ангажирали се с вашата фейсбук страница, добавили в количка, инициирали чекаут (попълване на платежни данни), но незакупили, текущи клиенти и т.н. 

Най-сладката част: можете да създавате списъци от хора, много подобни на вашите клиенти, които се наричат lookalike аудитории. 

  Основи на дигиталния маркетинг

Въобще, имате изключително богат избор от таргетирания, които могат да бъдат супер доходоносни за вас, ако знаете как да ги използвате и управлявате (трудната част 🙂 ). 

6. Ретаргетинг: продължавайте да ухажвате потребителите 

Ползвайки фейсбук без ретаргетинг си е чиста загуба на пари за вашия бизнес. 

Това са хора, които вече са се запознали с вас, може би са посетили сайта ви, разгледали са продукт, дори може да са добавили в количката нещо…и вие се отказвате да ги побутнете към последната стъпка и започвате да търсите нови потенциални клиенти, стигайки отново до същия момент. 

7. Превърнете посетителите в клиенти

Дали става дума за lead generation тип бизнес (т.е. работите главно със запитвания) или сте e-commerce бизнес, вашата основна цел е да превръщате посетили в клиенти, т.е. да реализирате така наречените конверсии. 

Конверсии наричаме както реализирани поръчки в онлайн магазин, така и получени запитвания за огледи на апартаменти и т.н. 

Разбира се, това е доста по-задълбочена тема, затова ще кажем, че, например, в гугъл адс, както и във фейсбук, вие можете да задавате персонализирани конверсии. 

Т.е. да кажете кое действие е важно за вас, за да бъде отчитано като микро или макро конверсии, например. 

И така, тъй като знаем, че искате лийдове, клиенти и продажби в общия случай, за да го направите, вие трябва да “тагнете” потребителите си с “бисквитка”, посещавайки сайта ви. 

Оттам насетне можете да прилагате всякакви стратегии, използвайки данните от фейсбук отчетите и разбира се, чрез силата на фейсбук пиксела.

8. Call Buttons променят правилата на играта

Обажданията могат да бъдат супер полезни, особено когато сте ги настроили през работно време (за да можете да им отговаряте). 

Представете си потребителят: вижда вашата релевантна реклама, клика на call now бутона и вече го хващате като лийд. Супер! 

Разбира се, винаги можете да тествате два варианта на единични реклами с различни бутони и да сравните как се представят един срещу друг. 

Оставяте този, който ви води повече добри резултати!

Това е подобно при Гугъл рекламите и call now бутона като опция. Резултатите е силно препоръчително да следите както във фейсбук отчетите, така и през Аналитикс, за чието разчитане обаче са необходими специалисти по фейсбук и гугъл реклама. 

Говорейки за google рекламата, някои бизнеси избират да правят само едното: или фейсбук или гугъл, когато в действителност тези канали работят отлично ЗАЕДНО.

В идеалния случай дори, силно ви препоръчваме да включите и SEO като стратегия за съдържание, с което да спомагате дългосрочно на онлайн бизнес присъствието и бранда си. 

Вижте основните предимства сега и на гугъл рекламата. 

Google реклама: 8 основни предимства за бизнеса

1) Достигате потребители веднага, в момента на търсене на нещо в търсачката

Как се държи потребителят в гугъл търсачката? Да вземем един случаен пример. 

Да речем, че имаме проблем с дюзите сега и ни трябва надежден, добър сервиз, който да ни реши проблема. 

В случая, говорим за София, и изписваме следната заявка: 

ремонт на дюзи софия 

Тази заявка извиква следните резултати. 

Кликаме и отиваме на сайта, може би (в повечето случаи) прочитаме какви са отзивите, разглеждаме какви точно услуги предлагат и търсим повече информация. 

Можем да направим веднага запитване, а може и да се върнем и да продължим да търсим и други варианти. 

За такъв тип бизнес на теория можем да зададем изпращане на запитване като конверсия или цел в гугъл адс и аналитикс, също да си направим специален ремаркетинг списък и да преследваме човека. 

Работейки едновременно с фейсбук рекламата, тук също можем да го хванем като посетител на сайта и да му се покажем отново на “територията” на социалната мрежа с релевантна реклама. 

С помощта на фейсбук и гугъл рекламите можете да преследвате потребителя на много силни места, използвайки различни стратегии, за да го превърнете във ваш клиент. 

  Как да се направя извън линия в Мessenger

2) Гугъл рекламата дава “по-бързи” резултати от SEO

SEO-то е изключително добра инвестиция, говорейки обаче в дългосрочен план, за да ви “изкара” на по-предни позиции в гугъл търсачката. 

Докато с гугъл рекламата се появявате на първа страница в търсачката при всяко “извикване” на съответната ключова дума, за която се борите. Разликата е, че с Гугъл рекламата си плащате за всеки посетител. Докато при SEO-то това не е така.

Двете работят най-добре заедно, а съчетани с Фейсбук и Ютюб реклама, и с добър маркетингов екип – нещата стават космически!

Платформата е отчетлива, можете да видите ясно какво се случва с ключови думи, импресии, конверсии и други много задълбочени и сложни метрики. 

Да не говорим пък до какви дълбини се стигат, когато включите в сметката и Google Analytics. 

Там се случва брутално прецизно измерване на резултатите в много тесни детайлни.

От друга страна, SEO-то дава чудесни резултати, когато се работи търпеливо и с правилна стратегия. 

Ключовите думи, за които ще се борите, изискват много добра структура и план на съдържанието, както и backlinks. 

И дори и при това положение е необходимо време за вашия сайт да натрупа достатъчно авторитет в очите на хората. 

Ето защо е важно не да разделяте каналите, а ако имате възможност да използвате и трите в синхрон, за да вземате максимума от всеки за бизнеса ви и неговото развитие.

3) Изградите разпознаваемост (brand awareness)

Отвъд вкарването на трафик, кликове и конверсии, Гугъл адс е страхотен начин хората да разберат за вашия бизнес. Според статистика на Гугъл, рекламите в мрежата за търсене водят до 6.6% повече top-of-mind awareness за потребителите (тоест, сещат се поне 6.6% повече за вас). 

От гледна точка на SEO, тук е важно да се вземат предвид обема търсения по бранд и неговите вариации. Това е още една причина да се възползвате от brand awareness през търсачката на гугъл, както и през дисплейни реклами. 

4) Достигнете повече потребители през Gmail Inbox

Gmail рекламите могат да бъдат невероятно ефективни, тъй като можете да достигате още потребители там през гугъл реклами. 

Рекламите там не излизат като стандартен имейл във входящата поща, а по-скоро в специалната секция за промотирани реклами, като понякога можете да ги видите и в социалната секция. 

Gmail рекламите са обикновено доста по-евтини от рекламите в мрежата за търсене, така че ако имате малък бюджет, пускайте и там.

5) Ретаргетирайте посетители на сайта ви

Още един страхотен начин да достигнете и напомните за себе си на вашите потребители. Особено тези, които само са разгледали нещо на сайта ви и не са стигнали до поръчка, да речем. Напомнете им за себе си, вкарайте ги във вашите RLSA кампании. 

6) Ремаркетинг в дисплея 

Достигайте посетителите, когато се намират в различни сайтове чрез банер изображения. 

Да кажем, че имате туристическа агенция и някой е търсил оферти за Тайланд, обаче не прави резервация. 

Вие го включвате във вашия ремаркетинг списък, за да го ремаркетирате отново.  

7) Измервайте консистентно, свързвайки Google Ads с Google Analytics

За разлика от традиционните рекламни канали, Гугъл адс може да измери с точност ефекта от всяка рекламна кампания. 

За целта имате много богат отчет в Гугъл адс и аналитикс, където можете да видите кликове, импресии, степен на отпадане, конверсии, както и изключително детайлни данни в аналитикс от аудитории, до поведение на сайта, източници на трафик и т.н. 

Цялата тази информация може да бъде достъпна след като свържете вете платформи. Можете да проследявате как се представят отделни ключови думи, да увеличавате или намаляат наддаванията за тях, да сравнявате и наддавате по локации, ако има смисъл и т.н.

8) Надминете конкуренцията си 

Когато някой търси конкретен продукт или услуга онлайн и вие нямате реклама, но вашите конкуренти имат, това е загуба за вашия бизнес. 

Защото търсещите ще отидат пр тях. Ако нямате силно SEO, нито реклама в search-а на Гугъл, вие оставате невидими за потребителите. 

Но за да разберете дали гугъл адс са за вас, отговорете си на следните въпроси: 

  • Вашите клиенти къде ще ви търсят ли в търсачката?
  • Ключовите думи релевантни ли са за бизнеса ви? 
  • Съществува ли избор на съдържание онлайн по темата?
  • Вашите конкуренти там ли са? 
  • Използвате ли инструменти за ключови думи като Adwords keyword planner, Wordsteam или други?
  Добавяне на facebook фенове- как и защо!

Ползи от оптимизацията на търсачки (Seo search engines)

1. SEO води до по-добро потребителско изживяване

Съществуват много начини да подобрите уеб сайта си и потребителското изживяване. Това включва релевантно съдържание за аудиторията ви, свързани снимки и видеа, лесно за навигиране уеб страници и мобилна версия на сайта. 

Всичко това води със сигурност до по-добро потребителско изживяване, повече кликове, лийдове, разпознаваемост на бранда и по-висок % на конверсии.

2. SEO може да затваря клиенти

Средно 14.6% е “затварящият процент” от SEO лийдове, в сравнение с този при студени аудитории (хора, които не ви познават), където процентът е едва 1.7%. При SEO, потребителят сам прави своето проучване за вашия продукт или услуга, при което % конверсии може да бъде по-висок. 

Отделно, дългосрочната SEO стратегия гарантира доста по-добри % на конверсии. Разбира се, това е валидно, ако съумеете да запазите топ позиции в търсачката в дългосрочен план. 

Така наречената Inbound стратегия е може би една от най-ефективните сред B2B и B2C бизнеси. Тя включва оптимизация на търсачки, социална мрежа, съдържание, реферали към вас и други. 

Прочетете също: 

6 съвета за по-добра оптимизация на On-site SEO

3. SEO Води до по-добро управление на разходите 

SEO сваля рекламните разходи, особено когато имате добра стратегия и предни позиции в търсачката. Съществуват различни SEO помощни безплатни инструменти, с които можете да подобрите позициите си и органичният трафик. Такъв инструмент (rank tracking) e Linkio.

4. SEO води до повече посещение на физически обекти

Например, когато става дума за ресторанти, конкретни обекти, около 81% от потребителите първо проучват локацията онлайн, може би четат отзиви и всякаква полезна информация с мястото преди да го посетят. 

5. SEO изгражда доверие

Стабилните позиции в търсачката на първа страница говори, че вашият бизнес е популярен и харесван. Ако пък се намирате на най-долните позиции, хората може да си помислят точно обратното: че не сте достатъчно надеждни или вещи в сферата си. 

6. SEO помага за разпознаваемостта ви 

Според Investopedia, създаването на разпознаваемост на бранда е една от ключовите стъпки при рекламирането на даден продукт. 

Чрез добро SEO, вашият продукт може лесно да се намери при търсене. Веднъж заемете ли топ позиции, потребителите ще могат да ви “виждат”, когато търсят подобен на вашия продукт.  

7. SEO подобрява потребителското изживяване на сайта 

Това е така, защото гугъл търсачката включва и сайта и това доколко е мобилен и удобен като сигнал за добро изживяване на сайта. 

Още през 2015, от Гугъл обявиха, че мобилната версия специално играе водеща роля в класирането на сайта в търсачката. 

 8. SEO създава синергия между всички маркетинг канали онлайн 

Към това число включваме, директен мейлинг, социална медия, създаване на съдържание, e-commercе, блогинг и др. 

Когато всички канали са интегрирани и насочени към една цел, със сигурност ще подобрите цялото потребителско изживяване, % конверсии и др. 

 9. За доброто SEO трябва и подобряване скоростта на сайта 

Бавното зареждане на страници е лош сигнал, който ще се отрази негативно на класирането. Дори, според статистика, едно 2-секундно забавяне може да ви коства около 4.3% продажби. 

Освен че SEO подобрява представянето на сайта, то и помага да вземете % от пазара, вземайки дял от конкуренцията в дългосрочен план. 

Заключение

Ползвайки едновременно google реклами, фейсбук реклами и seo оптимизация на търсачки като стратегия, вашият бизнес ще може да получи много повече разпознаваемост и доверие у потребителите и вашите потенциални клиенти. 

Всяка платформа има своите тънкости, времемки са и се изисква опитен екип за тяхното управление. 

Ако към момента нямате възможност да отделите бюджет и за трите канала, обмислете първо къде вашите клиенти биха търсили вашия продукт и наблегнете там, като ангажирате опитен екип като webselo.com за управлението на вашия рекламен акаунт. 

Благодарим ви, че прочетохте целия материал и се запознахте с ползите от гугъл адс, фейсбук реклами и SEO за развитието на бизнеса ви. 

Благодарим ви и до скоро!

Марина и Кико

Дигитална агенция Webselo.com

Вижте още...

Какво е значението на отделните социалните мрежи за оптимизацията?

admin

Основи на дигиталния маркетинг

admin

Как да се направя извън линия в Мessenger

admin