Aкцент

Броят на нишките в плата- какво значат?

Когато трябва да се купи ново спално бельо и завивки, възможностите са не малко. Но има нещо, което винаги прави впечатление- всяка материя е различна на допир и с различна плътност. А понякога, уж от привидно една и съща материя, спалното бельо изглежда и се усеща съвсем различно. На какво се дължи това? Причината е простичка- броят на нишките в плата.

Броят на нишките в плата се измерва по броя им вплетени или втъкани в един квадратен сантиметър текстил, тоест като се съберат дължината и ширината на нишките в този квадратен сантиметър. По същество, броят на нишките определя колко плътен е текстилът, колко е мек той и какво е усещането при допир.

Колко нишки трябва да има платът за спално бельо?

За качествено спално бельо може да се приеме такова изработено от текстил с между 200 и 800 нишки. Няма идеална бройка, тъй като за всеки човек усещането при допир на текстил е различно. Това, обаче, не е валидно за всички видове текстил. При перкале например, 180- 200 нишки са добро количество. При сатена 250- 300 са подходяща бройка. За качествен се приема обикновен памук с между 200 и 400 нишки; египетски памук с между 300 и 400 нишки; бамбук с 300 – 500 нишки и лен с едва 80 до 140 нишки. Докато повечето популярни материи за спално бельо се вписват в представата за брой на нишките, то други са около и под този брой, но въпреки това не отстъпват по качество. Бройката до голяма степен се предопределя и от вида на използваната суровина. Но не за всики материи броя нишки е от значение. За разлика от гореизброените, коприната, микрофибърът, фланеленият памук, и джърси памукът не се измерват по брой нишки, а с други мерни единици.

  Причини за наложени от Google наказания

Колкото и да е важен броят на нишките, той противно на очакванията, не може да е единственият фактор за преценка на качеството на спалното бельо. Не без значение са и качеството на самите нишки, процесът на производство на плата, начинът на тъкане и куп други, които остават скрити от очите на крайния ползвател.

Трябва да се отчете, че големият брой нишки води до по- висока цена на спалното бельо. Да, със сигурност чаршафи с 400 нишки ще се усещат по- меки и по- комфортни, в сравнение с чаршафи с 200 нишки. Но пък от 600 нишки нагоре до 800, няма особено голяма разлика или не поне така осезаема като между 100- 200- 300- 400 нишки. Така че в случая важи правилото малко, но достатъчно.

И нещо важно, което да се има предвид- някои производители използват хитрост при създаване на платове. И тя се крие в това, вместо повече на брой нишки, да се използват по- малко, но за сметка на това, по плътни като структура. Това създава едно фалшиво усещане.

Много рядко при покупка на спално бельо се обръща внимание на нишките вложени при производството на платовете, от които спалното бельо е изработено. И докато човек измамно се доверява единствено на вида на материята и на своето лично усещане при допир, може да пропусне да се съобрази с най- важния фактор, предопределящ комфорта и удобството- броят на вложените нишки при изтъкаването на плата.

  Строителство в градска среда

Вижте още...

Какви продукти е по-изгодно да поръчате онлайн, отколкото да купувате в магазините

admin

Кога компаниите за микрофинансиране най-често отказват кредити?

admin

Тенденции за успех в строителната индустрия

admin