Свежо

Котли на пелети – най-добрата алтернатива за отопление

Котли на пелети –  най-добрата алтернатива за отопление

Котела на пелети е още един опит на разработчиците на топлотехническо оборудване за автоматизиране на процеса на изгаряне на твърдо гориво, като го доближават възможно най-близо до технологията за изгаряне на въглища в пещите на промишлени котелни.

Основният принцип, използван в котлите на пелети е да се даде на горивото форма, която е удобна за транспортиране и дозирано подаване в зоната на горене.

За тази цел се извършва предварителна подготовка на горивото и се произвеждат пелети, наричани още гранули.

За пелетите

Пелетите са вид биогорива, получени от дървесни отпадъци, дървени стърготини, торф и селскостопански отпадъци. Чрез тяхното производство не се използват лепилни съставки и химикали.

Технологичният процес е изключително прост: дървесните отпадъци се раздробяват до еднородно състояние, след което се пресоват. В същото време се освобождава лигнин, който е част от дървото и има адхезивна способност. Получените гранули са достатъчно здрави, запазват формата си по време на транспортиране и имат висока калоричност 4500 kcal / kg.

Диаметърът на гранулите е от 5 до 10 мм, а дължината им варира от 10 до 30 мм, което позволява да се механизира и автоматизира процеса на подаване на гориво в котела. Трябва да се отбележи, че един кубичен метър пелети тежи приблизително 1500 kg и е достатъчно за 7 дни работа на котела с  20 kW мощност, което позволява непрекъснато и без човешка намеса да се отоплява къща от 200 m2 за една седмица при студено време.

  Правилно хранене и какво меню да изберем!

Къде е популярен котела на пелети?

Котлите на пелети са широко разпространени в Европа. Основната причина за популярността им са техните характеристики като надеждност, безопасност, високо ниво на автоматизация, горивна независимост.

Характерно за повечето котли на пелети е, че могат да работят една седмица без човешка намеса – това са единствените котли на твърдо гориво с тази характеристика.

Конструктивни особености на котел на пелети

Котлите на пелети условно могат да бъдат разделени на няколко части:

  • Горелка
  • Топлообменник
  • Конвейер за подаване на пелети
  • Контейнер за съхранение на пелети

Горелка

В пелетни котли се използва обемна пелетна горелка, предназначена специално за изгаряне на пелети. Горелката осигурява най-пълно изгаряне на гориво и висока ефективност на котела.

Бункер

За да се осигури доставката на горивни пелети котлите са оборудвани със специални бункери, обемът на които зависи от техния капацитет. Ако е необходимо, захранването с гориво може да се извърши от стаята в непосредствена близост до котела.

Топлообменници

Котлите имат многоходови топлообменници, които позволяват максимално използване на генерираната топлина и намаляване на температурата на димните газове до 100-200 C. Някои котли имат контур за гореща вода.

Подаване на гориво

Пелетите се подават в горелката с помощта на винтов транспортьор, разделен на две части. Ако в първата част близо до котела горивото свържи се включва втория транспортер и го пълни с пелети.

  TikTok ще наеме хиляди на фона на съкращения във Facebook, Twitter и Amazon

Контролът върху наличието на гранули в захранващото устройство се извършва с помощта на фотосензор.

Това разделяне на захранването с гориво е необходимо за повишаване на нивото на безопасност на котела: ако при зареждането на горивни пелети пламъкът излиза от горелката, запалването може да настъпи само на първия транспортьор.

Как работи котелът на пелети

В началото на работа при пускане, след престой, пелетите се зареждат ръчно в шнека. След това системата за автоматично управление се включва, котелът се запалва и подаването на пелети започва автоматично. Когато охлаждащата течност се нагрее до предварително определена температура, потокът от гранули се спира. Когато температурата на охлаждащата течност се понижи, потокът на пелетите се възобновява и горелката автоматично се запалва.

Гаранцията за успешна работа на предлаганите котли на пелети е високото качество на автоматизираната система за управление.

Вижте още...

Неща, които да махнете от банята

admin

Кратък наръчник за детски столчета за кола

matalcore

Отключване на кулинарна хармония: Перфектни съчетания за хляб с лимец

matalcore