Актуално

Нахлуването на Русия в Украйна предизвиква спад в цените на акциите

Във вторник президентът Владимир Путин получи одобрение от законодателите да използва руски войски извън страната. Това се случва един ден след като Путин обяви два украински региона за независими. 

Президентът Джо Байдън заяви, че стъпките на Путин представляват „началото на руска инвазия в Украйна“. Той също така обяви предстоящи санкции, насочени срещу руските финансови институции и държавния дълг, които ще влязат в сила в сряда.

Пазарите реагираха. Индустриалният индекс Дау Джоунс загуби близо 483 пункта, или 1,4%, във вторник. Докато S&P 500 и NASDAQ Composite също затвориха с понижение, с по около 1%.

Покупка на борсовия спад

Нарастват опасенията, че руско-украинският конфликт може да ескалира, тъй като САЩ и европейските съюзници отговарят на Русия.

Това би имало по-пряко въздействие върху американските акции от това, което инвеститорите виждат в момента.

Но пазарите до голяма степен са отчели рисковете от руско нахлуване в Украйна и действията на САЩ, които биха могли да последват. 

Така че, ако търсите възможност да купите акции, чиито цени падат, известно като „купуване на спад“, може би трябва да помислите за изчакване.

Инвеститорите трябва да се оглеждат за „дивидентни аристократи“ или компании, които имат над средните печалби и ръст на дивидентите „за продължителен период от време“. „При спад на пазара всичко се изхвърля заедно с водата“

  Какви плъзгащи врати се предлагат на българския пазар?

Последици от руско-украинския конфликт

Важно е също така да се има предвид, че конфликтът между Русия и Украйна може да не „доведе до разклащане на световната икономика“.

„САЩ не разчитат на Русия като основен търговски партньор и страхът от нарушаване на търговията със суровини може да се окаже преувеличен“.

Във вторник цените на петрола затвориха на ниво от почти 100 долара за барел, което е над седемгодишен рекорд.

Историята показва, че геополитическите заплахи често имат по-голямо въздействие от самото събитие.

През 2014 г. борсовият индекс S&P 500 е загубил 6% от стойността си заради опасенията, че Русия ще окупира Крим. След това, две седмици преди Русия официално да окупира региона, „пазарът достигна дъното“. След това индексът се премести в бича територия, като няколко пъти достигна рекордни стойности през следващите седмици.

Тревога относно лихвените проценти

За инвеститорите би било по-добре да обърнат повече внимание на паричната политика на Федералния резерв.

Протоколите от последното заседание на Фед сигнализираха, че централната банка е готова да се засили в повишаването на лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, която е на 40-годишен рекорден връх.

Вижте още...

Най-доверените инвестиционни посредници

admin

Орион пристига на Луната; лети над мястото за кацане на Аполо 11

Ilian

Защо да ползваме бързи кредити

admin