Анализи Маркетинг

Съвети за изнасяне на силна публична реч

            Това е една от най-ефективните техники в общуването с различните публики. В инф. общество хората още по-силно се нуждаят от общуване с други хора, от непосредствения контакт с тях, от живото слово. Един от най-ерудираните български експерти в тази област – проф.д-р Елисавета Сотирова, риторично сочи растящата роля на публичната реч, както системни организирана соц. дейност във времето на супертехнологиите и тоталното доминиране на визуалната ком-я.

            Според Е. Сотирова публичната реч е система за усвояване на ежедневни умения и прилагането им в публичната ситуация с определена ком. цел, специфична форма на обществената дейност.

            Ефективността на публичната реч идва от факта, че тя способства за персонализиране на абстрактната организация. Човекът, който представлява орг. и излиза пред публика за да й говори по някакъв въпрос, да потърси съдействието й, преодолява бариерите, които неизбезно посредниците и анонимността издихат между орг. и публиката. Публичната реч е доказателство, че орг. е открита, отворена за диалог – а това са нестмнени плюсове, които позитивират репутацията й  и печелят публики. Публичната реч способства за постигане на съвместимост, на разбиране, на колективни действия. Тя е един много ефективен посредник, който не може да бъде изместен от модерните масмедии поради възможността за диалог в реално време, богатството на инф-я от невербалните форми на ком-я, стимулирането на мисленето на другите.

  Twitter наема водеща правна фирма да съди Илон Мъск за прекратяване на сделка за придобиване на стойност 44 милиарда долара

            Написването на една добра реч преминава през няколко етапа:

  • Работата започва с въпроси от самия докладчик:
  • Събира се инф. за мястото, където ще бъде прозинесена речта, за състава на А;
  • Вниманивто се фокусира на отделна тема;
  • Получава се одобрение на темата и общия плам преди да се започне да се пише речта;
  • Пише се за човешки глас;
  • Мисли се за това, как ще се зарадва А, а не този, който ще я произнесе;
  • Трябва да се помни за важността от повторенията;
  • Помислете за това, как ще се разпространява речта, така че с нея да могат да се запозная повече хора.

Темата трябва да е актуална и да засяга проблеми и обекти, които представляват актуален интерес за слушетелите. Това предполага,, че са взети предвид х-ките на А, пред която ще се произнася речта, че са подбрани верни и точни аргументи, които са ценени от нея. Трябва да се знаят интересите на публиката и акцентите в речта трябва да съвпадат с тези интереси. В противен случай А ще остане безразлична към чутото.

            Непознаването на публиката много често се превръща в сериозна ком. бариера. В този случай възникват все основни опасности: публиката да бъде подценена или надценена. И в двата случаят е възможно да се постигне разминаване между очакванията на оратора и на слушателите, да бъде затруднена ком-ята чрез устното слово.

  Заем с равни или намаляващи вноски да изберем?

            Верният подбор на сумите прави речта образна и жива. Речта трябва да е интересна и ясна – употребата на специални думи я прави неразбираема за масовата А.

            Речта трябва да стартира с ефектен увод, който още в началото ще прикове публиката и ще породи интереса й. В увода обикновено се очертава поставената задача.

            Речта трябва да завърши с оригинално заключение, което ще потвърди доброто впечатление, направено от този, който я е произнесъл.

            Речта не трябва да бъде многословна, да съдържа повече инф-я, отколкото може да бъде възприета от слушателя.

            Залог за успех на всяко публично изказване е добрата подготовка към него и задължителна предварителна репетиция. Добре е речта да е написана предварително, но не следва тя да се чете пред слушетелите – четенето ги обблъсква и същевременно лишава този, който произнася речта, от удоволствието да общува със слушателите си.По-добре е да бъде научена наизуст.

            Ораторът трябва да е наясно с продължителността на речта. Но колко ще тряе една реч зависи от поредица предпоставки: единствена ли е, водеща ли е, каква е темата, пт х-ките на публиката и др.

            Речите се слушат на различни места – някъде може да се получи емоционално заразяване, другаде – строго официално; състава на публиката е пъстър – затова са необходими ясни изрази, повторения, ключови думи и др.

  Каква е разликата в статистиката и данните между Google Analytics и Google Webmaster Tools?

            Жестовете на говорещия, неговата усмивка и Публичната реч . Носят допълнителна инф-я, която не само свежава речта, но и разкрива нови нюанси, сигнализира за чувства, дава оценки, подсказва отношение и др.

            Освен съдържанието на текста много е важно и как ще бъде поднесена речта. Това предполага, че ораторът знае как да подчертае интонационно смисловите акценти, дава си ясна представа за структурата на речта – за нейното начало, развитието и заключението и подчертава това по подходящ начин.

Вижте още...

Какво е банковият кредит в счетоводството?

admin

Необхоимо ли ми е да имам приложение за мобилно устройство?

admin

Заем с равни или намаляващи вноски да изберем?

admin