Свежо

Кои са най-важните фактори, на които да обърнете внимание при избор на парник?

Ако искате да отглеждате различни растения и култури, като плодове, зеленчуци, цветя, билки, не само през сезоните, когато са актуални на нашите географски ширини, трябва да помислите за закупуването на парник.

Изборът на правилната конструкция е от съществено значение за успеваемостта в отглеждането на земеделските култури, което обособява необходимост от предварителна информираност. От Парник БГ споделят кои са основните и най-важни фактори, които трябва да вземете предвид.

Материал

Устойчивостта, издръжливостта и трайността на оранжерията зависят до голяма степен от материала, вложен в производството. Популярни опции, са:

  • поликарбонат – смята се като един от най-издръжливите материали, който задържа топлината и осигурява добри условия за отглеждане на редица култури;
  • полиетилен – един от най-предпочитаните поради добрите си свойствени характеристики и по-ниската цена;
  • стъкло – както поликарбонатът, така и стъклото се смятат за добър вариант, особено за по-топлолюбиви растения.

Големина

Размерът и формата са важни. Основно зависят от количеството и видовете растения, които искате да отглеждате. Ако те са ниски, това не оказва влияние върху решението ви за височина, но ако искате да отглеждате такива култури, които растат на височина – помислете за висок парник.

От гледна точка на формите, арковидните са най-популярни, както и тези, наподобяващи къща. Изберете дали ще бъдат конструирани отделно от вашия дом или ще се свържат с постройка.

  Как професионалните преводачи могат да гарантират точността на медицинския превод

Екстри

Наличие на система за поливане, фитолампи, система за контрол на влажността, различно по вид отопление за допълнителни екстри, които ще ви помогнат в отглеждането и осигуряването на качествена и количествена продукция.

Ефективност

Много е важно да помислите за ефективността на конструкцията. Това, че парникът съществува, само по себе си не е достатъчно обстоятелство. Той трябва да бъде устойчив на различни метеорологични условия, с добра вътрешна организираност и разположение на културите.

Трябва да помислите и за разположението – важно е оранжерията да бъде максимално осветена, за да черпи от енергията на слънчевите лъчи, като естествен светлинен и топлинен източник.

Бюджет

Ценовият фактор също е много важен, защото от него се определят и възможните ви варианти. Той трябва да бъде съобразен с целите на конструкцията – дали търсите приспособление за лични цели или с цел търговия.

Разгледайте различните предложения за оранжерия цена, които са общодостъпни онлайн, или се посъветвайте с професионалисти, които да ви изготвят индивидуална оферта.

Вижте още...

Защо носенето на кежуал костюм е водеща ежегодна тенденция в модата?

admin

Как да изберем перфектната тоалетна чиния

admin

Отключване на кулинарна хармония: Перфектни съчетания за хляб с лимец

matalcore