Aкцент

Ревматоиден артрит


Изкривени пръсти, тежко инвадилизиращо заболяване. Представлява хронично възпалително заболяване на ставите с ерозивно деструктивен и прогресиращ характер. Първоначално засяга малките стави на крайниците – предимно на ръцете, а последствие и на други стави. Жените боледуват по-често. Отключването на болестта се свързва с вирусни и други инфекции при наличието на генетична предиспозиция. Отслабнал имунитет, стрес.
Възпалението на синовиалната обвивка на ставата и последващите диструкции на хрущяла и субхондралната кост се инициира от антитела и имунни комплекси.


Крайните фази на заболяването се формират анкилози на ставите.
Ангажират се и околоставните тъкани. Клинична изява е най-често между 35 и 55 години. Водеща клинична изява е полиартритът – засягат се повече от една става. Засягат метакарпофалангиалните стави на пръстите на ръцете предимно на 2-3-ти пръст.
На върха на Хеберден и Бушар. Китки, възможно е на краката, коленните и лакатните стави. Възпалението протича с болка, оток и сутрешна скованост. Ставите се засягат симетрично и постепенно. Ставите са по-топли. Отокът на проксималните интерфалангилни стави е вретеновиден. Сутрешната скованост е мъчителна от 30 мин до няколко часа. Нарушена е функцията на съседната става. Постепенно – деформации, контрактури, анкилози. Особенно характерни са лунарната девиация на пръстите и сублуксацията на метакарпо фалангиалните стави. Ставните поражения се съпътстват от атрофия мускулите на пръстите и дланта. Формиране ревматоидни възли. При ревматоиден артрит могат да бъдат засегнати и вътрешни органи. Развиват се миокардит, перикардит, анемия, очни увреждания и др.

  Стокова марка, стоков знак и опаковка на стоките


Кръвни изследвания: високи левкоцити, лека анемия, висок ЦРП и фибриноген, високо СУЕ и ревмафактори в серума. Ревматологични фактори се позитивират в 70% от случаите. Ревматоидното изследване е задължително на засегнатите стави ( буквално липсва става). Диагнозата се поставя при наличие на 4 от следните 7 критерия.


1- Сутрешна скованост над час
2- Артрит три или повече стави
3- Артрит на ставите на ръцете
4- Симетричен артрит на двете ръце
5- Ревматоидни възли – вретено
6- Ревматоиден фактор в серума
7- Ренгенови промени типични за ревматоиден артрит


Първите 4 критерия трябва да имат продължителност поне 4 седмици. Лечението включва следните група медикаленти. НСПС + протектори, глюкокортикостероиди при тежък възпалителен процес. Базисни средства променящи хода на болестта.


Метотраксат – суфасалазин, резорхин.
Биологични лекарства. Физиотерапията е изключително важна в статиите на ремисия на заболяването, както и кинезитерапията, масаж, арготерапия. Те имат особенно голямо значение за предотвратяване на ранното ивалидизиране.

Източник: https://razberi.info

Вижте още...

Защо политиката на РП е насочена към улесняване на кредитите?

admin

Какви продукти е по-изгодно да поръчате онлайн, отколкото да купувате в магазините

admin

Дизайн в банята връщащ усещането за природа

admin