Fintech

Безопасен ли е Fintech?


Ангажирането с финансови технологии – много от които остават до голяма степен нерегулирани, особено в царството на Дивия Запад на криптовалутите и блокчейн технологиите – може да доведе до нежелано или неочаквано излагане на заплаха.

Идеята, че финтех компаниите се придържат към по-висок морален стандарт от големите банки, се оказва до голяма степен илюзорна. Както посочва експертът по финтех Рон Шевлин , банките и клиентите, ангажирани с „фетишизма на финтех“ – прекомерен оптимизъм, свързан с ранните му итерации – сега са изправени пред сурова проверка на реалността, тъй като много обещаващи стартиращи компании се сблъскват с препятствия както поради, така и независимо от Covid-19 пандемия.

Разумно е да подхождате към блестящите, но недоказани финансови технологии и техните високи обещания със здравословна доза скептицизъм. Тъй като цифровите данни стават с порядък по-мащабни и неразделна част от ежедневния живот, също така се случват и широкомащабни проблеми със сигурността. Скорошни хакове, включително високопоставени кражби на биткойни, донесоха тези рискове до общественото съзнание.

Към днешна дата няма консенсус относно това колко точно са безопасни финтех решенията навсякъде. Такива уверения вероятно ще бъдат трудни за получаване, предвид обхвата и мащаба на разпространението на финтех. Но потребителите са разумни да бъдат предпазливи: В проучването на E&Y 71% от привържениците на финтех технологии се съгласиха с твърдението „Притеснявам се за сигурността на личните си данни, когато работя с компании онлайн“.

  Как работи Fintech?

Вижте още...

Финтех и новите технологии

admin

Как се развива Fintech?

admin

Какво крие Fintech за бъдещето?

admin