Свежо

Кои са най-важните фактори, на които да обърнете внимание при избор на парник?

Ако искате да отглеждате различни растения и култури, като плодове, зеленчуци, цветя, билки, не само през сезоните, когато са актуални на нашите географски ширини, трябва да помислите за закупуването на парник.

Изборът на правилната конструкция е от съществено значение за успеваемостта в отглеждането на земеделските култури, което обособява необходимост от предварителна информираност. От Парник БГ споделят кои са основните и най-важни фактори, които трябва да вземете предвид.

Материал

Устойчивостта, издръжливостта и трайността на оранжерията зависят до голяма степен от материала, вложен в производството. Популярни опции, са:

  • поликарбонат – смята се като един от най-издръжливите материали, който задържа топлината и осигурява добри условия за отглеждане на редица култури;
  • полиетилен – един от най-предпочитаните поради добрите си свойствени характеристики и по-ниската цена;
  • стъкло – както поликарбонатът, така и стъклото се смятат за добър вариант, особено за по-топлолюбиви растения.

Големина

Размерът и формата са важни. Основно зависят от количеството и видовете растения, които искате да отглеждате. Ако те са ниски, това не оказва влияние върху решението ви за височина, но ако искате да отглеждате такива култури, които растат на височина – помислете за висок парник.

От гледна точка на формите, арковидните са най-популярни, както и тези, наподобяващи къща. Изберете дали ще бъдат конструирани отделно от вашия дом или ще се свържат с постройка.

  Комфортен хотел за зимна почивка

Екстри

Наличие на система за поливане, фитолампи, система за контрол на влажността, различно по вид отопление за допълнителни екстри, които ще ви помогнат в отглеждането и осигуряването на качествена и количествена продукция.

Ефективност

Много е важно да помислите за ефективността на конструкцията. Това, че парникът съществува, само по себе си не е достатъчно обстоятелство. Той трябва да бъде устойчив на различни метеорологични условия, с добра вътрешна организираност и разположение на културите.

Трябва да помислите и за разположението – важно е оранжерията да бъде максимално осветена, за да черпи от енергията на слънчевите лъчи, като естествен светлинен и топлинен източник.

Бюджет

Ценовият фактор също е много важен, защото от него се определят и възможните ви варианти. Той трябва да бъде съобразен с целите на конструкцията – дали търсите приспособление за лични цели или с цел търговия.

Разгледайте различните предложения за оранжерия цена, които са общодостъпни онлайн, или се посъветвайте с професионалисти, които да ви изготвят индивидуална оферта.

Вижте още...

Основни аксесоари при музикално обучение

admin

Подслушващо устройство от далечната 1921 г.

admin

Как да избираме бижута и скъпоценни камъни, когато купуваме за първи път

admin