Свежо

Как да избираме бижута и скъпоценни камъни, когато купуваме за първи път

Покупката на бижута може да бъде труден процес, но с малко проучване е лесно да определите какво би било чудесен подарък или добра покупка за лично носене. Когато избирате бижута, е добре да се съсредоточите върху стила, качеството и външния вид на изделието. То трябва да съответства на личността на получателя и да е съобразено с вашия бюджет.

Естествени скъпоценни камъни

Скъпоценните камъни се срещат в много разновидности. Те могат да бъдат естествени, лабораторно създадени или имитиации. Естествените скъпоценни камъни се добиват на различни места по света. Често цветните скъпоценни камъни като рубини и изумруди могат да бъдат подобрени чрез термична обработка, за да се подобри техният цвят и чистота. 

При цветните скъпоценни камъни много бижутери оценяват скъпоценния камък въз основа на характеристики като цвят, чистота и блясък. За безцветните/белите диаманти е най-добре да се купуват такива, които са сертифицирани от GIA или IGI, които се оценяват въз основа на тяхната шлифовка, цвят, чистота, карат и други качества.

Разбирането на качеството на закупения естествен скъпоценен камък помага да се вземе по-добро решение за покупка.

Лабораторно създадени скъпоценни камъни

Произведените или лабораторно създадените скъпоценни камъни могат да имат същите физически качества и най-вероятно ще изглеждат по същия начин като естествените скъпоценни камъни. С помощта на тестове обаче гемологът може да ви помогне да разпознаете наистина (дори миниатюрните) разлики между естествения скъпоценен камък и лабораторно създадения скъпоценен камък. Все пак трябва да кажем, че лабораторно създадените скъпоценни камъни нямат същата стойност и рядкост като естествените. Формирането на естествените скъпоценни камъни може да отнеме милиарди години, докато лабораторно създадените скъпоценни камъни могат да се формират за няколко седмици в зависимост от вида и каратното тегло.

  Най-доброто ръководство за избор на правилната официална рокля за лятна сватба

Имитация на скъпоценни камъни

Някои бижутери могат да използват и други материали, за да създадат имитации на скъпоценни камъни. Те могат да бъдат изработени от материали като стъкло, цирконий или други материали, за да придадат вид на скъпоценен камък. Тези алтернативи обаче нямат стойността, а понякога дори и визуалната привлекателност на естествените скъпоценни камъни.

Бижута със скъпоценни камъни

Бижутата със скъпоценни камъни обикновено са изработени от благородни метали като злато и платина. Като цяло 14-каратовото и 18-каратовото злато са предпочитаните метали, когато става въпрос за злато. Това е така, защото те имат оптимална комбинация от чистота и издръжливост. Всичко, което е под 14 карата, може да не притежава трайността или красотата на златото от 14 и 18 карата. 

  • Бяло злато: има сребристобял блясък и обикновено е покрито с родий, друг бял метал, за допълнителен блясък и издръжливост.
  • Жълто злато: класически и традиционен избор, който има топъл златист отблясък.
  • Розово злато: уникален избор, който има метален розов оттенък.

Платина: първокласен метал, който е едновременно издръжлив и плътен. Тя е по-тежък метал и е чудесен избор за годежни пръстени и сватбени халки

Комбинации от метали

Всички метали изглеждат красиво с повечето скъпоценни камъни и диаманти. За да ви помогнем да започнете с вдъхновението, някои популярни комбинации са диаманти с платина. Когато разглеждате цените, 14-каратовото злато е най-достъпно, а платината е най-скъпа. Цените на металите зависят от това колко рядък е металът. 

  Кои са най-важните фактори, на които да обърнете внимание при избор на парник?

Стилове бижута със скъпоценни камъни: Огърлици и обеци

Колиета

Бижутата от скъпоценни камъни се предлагат в много разновидности и стилове. Когато избирате бижута, е важно да изберете изделие, което има трайна привлекателност, стойност и издръжливост. Колиетата се предлагат в много разновидности и могат да бъдат прости или сложни. Най-простите разновидности са тези, които имат един скъпоценен камък, придържан от халка на верижка. Сложните разновидности могат да имат няколко скъпоценни камъка и диамантени акценти. Опростените колиета могат да се носят ежедневно с почти всяко облекло. Тъй като за изработката на колиетата се използват само трайни и благородни метали, те могат да издържат на ежедневно носене.

Обеци

Обиците също се предлагат в различни стилове – от прости до сложни. Простите стилове представляват скъпоценни камъни или диаманти, които се предлагат в различни форми и се закрепват на ухото с помощта на щифт. Те са идеални за ежедневно носене и са чудесно допълнение към ежедневните тоалети. По-големите размери и причудливите форми могат да се използват за завършване на официален тоалет.

Обиците също се предлагат в много разновидности като обръч. Първата стъпка в разграничаването на тези многобройни стилове обеци е да откриете вида, който ви харесва. Класическите комбинации са диаманти, съчетани със скъпоценни камъни за редуване на цвят и модел. И накрая, гривните и пръстените могат да бъдат красиви покупки. Независимо дали са допълнение към съществуващ комплект, или надстройка, има много възможности за всеки стил.

  Съвети за избор на спално бельо за вашето дете

Вижте още...

Уникална гледна точка: Рафтинг през клисурите и каньоните на България

matalcore

Защо носенето на кежуал костюм е водеща ежегодна тенденция в модата?

admin

Burberry Hero Eau De Parfum е парфюм за силните мъже, които обичат предизвикателствата

admin