Актуално Анализи

Чуждестранните инвеститори в Украйна – подготвени за най-лошото

Още преди шокиращите събития от 24 февруари заплахата от руска инвазия наруши определени отрасли в Украйна, особено туризма.

През първия месец на 2022 г. се наблюдаваше забавяне на входящия и изходящия туристически поток, тъй като европейски авиокомпании като Lufthansa, Austrian Airlines и Swissair отмениха полети с нощно кацане на летище Бориспол в Киев.

Въз основа на дискусиите на „Инвестмънт Монитор“ с няколко консултантски компании за политически риск (преди 21 февруари) изглежда, че много чуждестранни компании, както в туристическия сектор, така и в други сектори, мислят за потенциалните последици от инвазията и изготвят планове за действие при извънредни ситуации.

Състоянието на украинските и руските суапове за кредитно неизпълнение, дори само през януари 2022 г., бяха ясни индикации за това колко притеснени са били и продължават да бъдат инвеститорите (на 22 февруари руската рубла потъна най-много за последните две години).

Ситуацията не е толкова проста за производителите, хранително-вкусовите предприятия и агробизнеса с основни физически операции в Украйна. Тези, които търгуват със зърно и друга селскостопанска продукция, са силно обезпокоени от това, което може да направи руският черноморски флот, тъй като той може да блокира големи пристанища като Одеса.

Има и оплаквания от факта, че само заплахата от инвазия през първите четири седмици на 2022 г. е затруднила още повече възстановяването на положителния имидж на Украйна като привлекателна инвестиционна дестинация.

  Парични заеми в брой – какво да знаем за тях?

От друга страна, Бендер е уверен в устойчивостта на украинската икономика, доколкото дори след конфликта от 2014 г. чуждестранните инвеститори все още намират страната за привлекателна дестинация. Например Cargill, чийто завод в Донецк беше превзет от бунтовниците, все пак продължи да инвестира в пристанището в Одеса. Няколко други чуждестранни компании също преместиха дейността си от Донецк в по-безопасни части на Украйна, вместо да изоставят страната.

Колко далеч ще стигне Путин (буквално) с Украйна, можем само да гадаем през следващите седмици. Дали той ще използва успехите си в Донецк и Луганск, за да започне нови завоевания, а в най-лошия случай ще настоява за напълно разделена Украйна, подобно на Германия от Студената война. Последното обаче би изисквало от Путин забележително безразсъдство под формата на безогледно пренебрегване на икономическите санкции. Действията на Путин в Източна Украйна вече спряха изключително важния руски газопровод „Северен поток“ към Германия, както обяви Берлин.

Каквото и да се случи, Путин вече е успял да привлече световните играчи на масата за преговори, да затвърди властта си над Украйна и да повиши глобалния престиж на Русия. За пореден път Кремъл изглежда действа на принципа „всяка преса е добра преса“ – само че не за света на международния бизнес и чуждестранните инвестиции. В това отношение и по отношение на човешките животи Путин знае много добре, че Украйна ще плати най-високата цена.

  НАСА казва, че хората могат да останат на Луната за по-дълги периоди през това десетилетие, което ще даде възможност за изследване на дълбокия космос

Източник: Телевизия – bulgaria24.tv

 

Вижте още...

Българска Телевизия Онлайн: Вашият Портал към Забавлението и Информацията

admin

Най-често допусканите грешки при кандидатстване за кредит

admin

Кое е най-доброто покритие при застраховка „Живот”?

admin