Актуално

Как да обслужваме качествено автомобила си

подръжка на автомобила

Много хора смятат, че като зареждат евтино гориво, добавки и масла или се снабдяват с евтини резервни части за своят автомобил всъщност пестят пари. В действителност некачествените масла, аксесоари, добавки за двигателя и авточасти могат само да повредят колата. Това на свой ред ще бръкне дълбоко в джоба. Нуждата от качествени добавки, течност за чистачки и качествени и оригинални резервни части за коли е неминуема.

подръжка на автомобила

Щом закупим кола трябва да сме наясно, че за нейната поддръжка ще са ни нужни пари. Глупаво е да се смята, че чрез закупуването на евтини акумулатори, гуми или други авточасти онлайн ще спестим пари. Това ще доведе до по-сериозни щети за нашия автомобил. Поради тази причина трябва да намерим доверени доставчици на оригинални резервни части, авто гуми или онлайн магазин за авточасти втора ръка.

Същото се отнася и за бензина, дизела и LPG. Зареждането на ниско качествено гориво с примеси може да повреди сериозно двигателя. Това на свой ред ще ни принуди да дадем пари в магазин за авточасти втора ръка и за ремонт на сервиза.

Икономия от охладителната система

Как обаче правилно да обслужваме колата си?
Лесно е! Климатикът, например е нещо от което можем да спестим пари, ако го ползваме разумно. Специалистите съветват да го използваме само в случай, че навън е много горещо или студено. През останалото време можем да използваме вентилатор. Честото използване на климатик натоварва двигателя и респективно увеличава разхода на колата ни.
Отварянето на прозорците по време на път с цел разхлаждане също не се препоръчва. Вятърът, който навлиза в автомобила през отворените прозорци увеличава съпротивлението и забавя скоростта. На свой ред ние натискаме педала за газта, а това действие харчи повече дизел или бензин.

  TikTok ще наеме хиляди на фона на съкращения във Facebook, Twitter и Amazon

Избор на качествени летни и оригинални зимни гуми

Не без значение за разхода са и самите гуми и налягането им. Можете да проверявате налягането в тях на всяка бензиностанция. Освен налягането са важни и техническите данни на автомобилните гуми и джантите като грайфер, височина в цолове, ширина и другите показатели, които пише в DOT на гумата. Шофирането с подходящи летни или зимни гуми ще ви спести притеснение и ще осигури стабилност на автомобила и сигурност на пътниците.

авто гуми

Карането с най-подходящите гуми и джанти за колата могат да елиминират и главоболия по намирането на авто части втора употреба, а в същото време ще спестите време в търсене на качествен автосервиз. Гумите, които са правилно напомпани могат да спестят преразход на горивото, а и да спасят здравето и живота на пътниците. Доказано е, че ако едни гуми са само с 0,1 атмосфери под указаното налягане, то те ще увеличат разхода с до 3%. Разбира се трябва да съблюдаваме и другите параметри на новите или употребявани зимни гуми.

Както споменахме правилните гуми за всеки сезон трябва да бъдат подбрани правилно. Например зимните гуми за нашите атмосферни условия трябва да имат поне 4 мм грайфер и разбира се правилната зимна шарка. Ако искате да направите икономия може да си купите 2 чифта гуми: зимни гуми с метални джанти и летни с алуминиеви. По този начин няма да се налага при промяната на всеки сезон да ги подменяте в близката гумаджийница.

  Забележителните предимства на ПВЦ дограмата REHAU

Вижте още...

Дигитален портал дава ценна информация за здравето

admin

Кое е най-доброто покритие при застраховка „Живот”?

admin

Избор на перфектния сребърен годежен пръстен: съвети и тенденции

matalcore